Terassien ja parvekkeiden pinnoitus

Suomen ilmasto tekee kaikenlaisen säältä suojaamattomien lattioiden pinnoittamisen todella nykykielellä sanottuna, haastavaksi? Periaatteessa keraamiset laatat saumattuna hengittävällä saumalaastilla toimii niin kauan kun kostuneet laatat ja alusbetonin pinta eivät pääse jäätymään. Kun kostuneet laatat ja laatan alla oleva hygroskooppinen saumalaasti sekä betonin pinta jäätyvät niiden tilavuus kasvaa ja laatat korkaavat irti koska laatat eivät jousta mitään sekä kiinnityslaasti irtoaa laatasta, betonista tai molemmista pinnoista.

Sama ongelma esiintyy kun betonipinta pinnoitetaan millä tahansa sulkevalla, ei vesihöyryä läpäisevällä pinnoitteella. Maali, epoksimassa, polyuretaanipinta, akryl-pinnoite jne.

Käytännön kokemukset ovat osoittaneet että näin käy valitettavan usein.
Betoni itsessään on vesihöyryä läpäisevää ja kestää sellaisenaan säärasituksia. Ongelmia alkaa muodostua kun esim. terassin tai pihan betonikannen päälle päälle laitetaan kosteuseriste.
Yleensä betonilaatan kosteuseristyksen päälle valetaan pintalaatta, kuinka paksu, riippuu kuormituksesta.

Tämän jälkeen tilanne on vielä OK, jos pintalaattaa ei pinnoiteta pintaa sulkevalla pinnoitteella ja pintalaatta on riittävän paksu, esim. 70...100mm. Kosteus liikkuu peruslaatassa ja pintalaatassa omia menojaan. Peruslaatassa vähemmän ja pintalaatassa taas enemmän kuin ilman kosteuseristettä.
Vesieristeen ansioista pintalaatta kelluu peruslaatan päällä ja elää ihan omaa kosteuselämää. Äkkiä tulisi mieleen että pinnoitetaan pintalaatta hyvin vettä läpäisemättömällä pinnoitteella niin ongelmaa ei ole.

Käytännön elämässä tämä onnistuu vain Ankkalinnassa tai Strömsössä koska pintalaattaan tulee kosteutta monestakin eri suunnasta. Tämä pintalaattaan tullut kosteus pyrkii laatasta pois, tasoittumaan ympäristön kosteuteen. Alaspäin kosteus ei pääse koska siellä on se turmiollinen vesieriste, kosteus pyrkii ulos pintalaatan reunoista nousten esim. seinää pitkin kapillaarisesti ylöspäin.
Jos tämä poistumistie ei riitä, kosteus nousee ylöspäin laatassa ja tiivistyy vettä läpäisemättömän pinnoiteen alle laatan päällä.

Jos veden paine on riittävä, pinnoite korkkaa pintalaatasta siten että rajapinta on pinnoiteen (esim. epoksi, maali yms.) ja betonin välissä. Usein korkanneessa pinnoitteessa ei ole alapuolella betonia kiinni lainkaan.
Maalaisjärkikin sanoo että että pintalaattaa ei saa sulkea vesihöyryä läpäisemättömällä pinnoittella, joten ainoaksi toimivaksi vaihtoehdoksi jää vesihöyryä läpäisevä pinnoite.

Tuotteita ei löytynyt valitusta tuoteryhmästä